Europa w dobie kryzysu – przewidywane scenariusze reform - Słupińska, Monika (Europe in the era of crisis – expected reform scenarios, 2017)
Dzisiejsza zjednoczona Europa jest w pewnym sensie zdezorganizowana, w niektórych państwach członkowskich obserwuje się rosnącą popularność różnego rodzaju ruchów nacjonalistycznych, populistycznych i demagogicznych, wzrost popularności partii wyraźnie antyeuropejskich. Nie ulega wątpliwości, że Unia Europejska wymaga reform. Podejmując dyskusję dotyczącą kierunków reform i przyszłego kształtu UE, reform jej instytucji, zasad działania i polityk, powinniśmy odwołać się przede wszystkim do pierwotnych przesłanek procesu powojennej integracji europejskiej – pragnienia zapewnienia Europie pokoju. Celem artykułu jest refleksja nad istotą integracji europejskiej i kierunkami ewentualnych reform UE. Omówione zostały potencjalne scenariusze reform, wraz ze wskazaniem najbardziej z nich prawdopodobnego, jakim jest Europa wielu prędkości. W artykule wykorzystano źródła, do których rzadko odwołują się autorzy tekstów naukowych – artykuły publikowane w prasie zagranicznej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 498, s. 316-325
Keywords: integracja; Unia Europejska; reformy; integration; European Union; reforms