Możliwości rozwoju aliansów otwartych innowacji w sektorze biofarmaceutycznym w Polsce - Puślecki, Łukasz; Staszków, Michał; Trąpczyński, Piotr (Development opportunities of open innovation alliances in biopharmaceutical sector in Poland, 2017)
Celem artykułu jest ocena możliwości rozwoju aliansów otwartych innowacji w Polsce w sektorze biofarmaceutycznym. Zaprezentowane zostaną przykłady współpracy firm, uniwersytetów i instytutów badawczych w sektorze biofarmaceutycznym w Polsce. Wyniki badań przeprowadzonych w ramach ASAP (Association of Strategic Alliance Professionals) wskazują, iż współczesne duże firmy biofarmaceutyczne (biopharma companies) mają w swoim portfelu od 20 do 40 aliansów zawartych z uniwersytetami i instytucjami badawczymi. Dzięki współpracy z uniwersytetami w ramach aliansów otwartych innowacji firmy biofarmaceutyczne mogą w istotny sposób zmniejszyć ryzyko oraz koszty programów badawczych, a także szybciej wdrażać innowacyjne produkty na rynek
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 499; s. 223-231
Keywords: firmy biofarmaceutyczne; biofarmacja; alians technologiczny; alians strategiczny; alians otwartych innowacji; klaster biotechnologiczny; park technologiczny; innowacja; biopharmaceutical companies; biopharmaceuticals; technological alliances; strategic alliances; open innovation alliance; biotechnology cluster; technology park