Definicja zawodu księgowego – teoria a praktyka - Wolszon, Alicja (Definitionof the accountant profession ‒ theory vs. practice, 2018)
Głównym celem artykułu jest przedstawienie definicji zawodu księgowego w Polsce. Ponadto autor analizuje definicje tego zawodu spotykane w literaturze przedmiotu, przedstawia terminy opisujące zawód księgowego, ponieważ są one stosowane w praktyce gospodarczej, wskazuje na różnice między rachunkowością i księgowością oraz prezentuje podział rachunkowości
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 522; s. 290-301
Keywords: księgowy; księgowość; sprawozdawczość; accountant; accounting; reporting