VAT split payment jako nowe narzędzie uszczelniania systemu podatkowego w Polsce - Guziejewska, Beata; Zajączkowski, Wojciech (VAT split payment as a new tool of sealing of the tax system in Poland, 2018)
Przedmiotem rozważań są aktualne problemy uszczelniania systemu podatkowego w Polsce. Podstawowym celem badawczym jest krytyczna analiza i ocena nowego mechanizmu tzw. podzielonej płatności (split payment) w podatku od towarów i usług (VAT). Rozważania przeprowadzono na szerszym tle związanym z problemami reformowania systemów podatkowych. Objęły one takie kwestie szczegółowe, jak: istota nowych przepisów prawa w podatku od towarów i usług oraz przesłanki ich wprowadzenia, korzyści i konsekwencje dla nabywcy i sprzedawcy, nowe obowiązki przedsiębiorców, konsekwencje nowych rozwiązań. W artykule wykorzystano metodę dedukcji opartą na analizie prawno-finansowej. We wnioskach wskazano, iż nowe regulacje w zakresie podzielonej płatności, mimo kosztówwdrożenia i problemów interpretacji wybranych przepisów, mogą przyczynić się zgodnie z intencją ustawodawcy do zwiększenia dochodów podatkowych budżetu i bezpieczeństwa podatkowego podmiotów gospodarczych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 532; s. 135-143
Keywords: podatek od towarów i usług; system podatkowy; uszczelnianie systemu podatkowego; value added tax; tax system; tightening of tehe tax system