Przywileje fiskalne w specjalnych strefach ekonomicznych w Polsce w latach 1995–2017. Charakterystyka i ewolucja - Szczepkowski, Maciej (Fiscal incentives in SEZ in Poland in 1995–2017. Characteristics and evolution, 2018)
W strefach uprzywilejowanych na całym świecie stosuje się bardzo wiele zachęt inwestycyjnych. Jako najistotniejsze zachęty badacze oraz przedstawiciele podmiotów funkcjonujących w strefach bardzo często wymieniają przywileje fiskalne. W polskich specjalnych strefach ekonomicznych także istnieją różnego rodzaju przywileje podatkowe, których forma i zakres ewoluowały w okresie funkcjonowania stref. Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie ewolucji i charakteru przywilejów fiskalnych w latach 1995–2017 w SSE z zastosowaniem autorskiego podziału na pięć zaproponowanych przez autora faz. Należy zaznaczyć, iż na przestrzeni analizowanego okresu zakres przywilejów ulegał stopniowemu ograniczaniu. Trzeba jednak podkreślić, iż w dalszym ciągu, mimo zmian ich zakresu, są one uważane za najważniejsze formy wsparcia dla przedsiębiorstw w specjalnych strefach ekonomicznych w Polsce.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 532; s. 355-367
Keywords: specjalne strefy ekonomiczne; przywileje fiskalne; zachęty inwestycyjne; special economic zone; fiscal incentives; investment privileges