Emisja CO2 w sprawozdaniach zarządu z działalności – analiza na przykładzie sektora chemicznego - Szudrowicz, Izabella (The aspect of CO2 emissions in the management report – analysis on the example of the chemical sector, 2018)
Emisja zanieczyszczeń do powietrza jest tematem poruszanym w dyskusji publicznej od kilku lat. Zagadnienie zyskało na istotności po wprowadzeniu limitów na emisję przez instytucje Unii Europejskiej. Dla wszystkich państw członkowskich, w tym również dla Polski oznaczało to konieczność wprowadzenia zmian w prowadzeniu działalności. W ostatnim czasie znaczenie zyskał aspekt emisji CO2 i powiązana z nim efektywność energetyczna. Celem niniejszego artykułu jest analiza sprawozdań z działalności zarządów spółek należących do sektora chemicznego i notowanych na rynku głównym Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie. Publikacja zawiera analizę porównawczą fragmentów sprawozdań z lat 2016 i 2017 odnoszących się do ochrony środowiska, a w szczególności do aspektu emisji CO2 do atmosfery. Praca porusza kwestie ujawniania i sposobu prezentacji informacji o emisji CO2 przez wybrane spółki.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 532; s. 368-376
Keywords: sprawozdanie z działalności zarządu; emisja CO₂; ochrona środowiska; management reports; CO2 emissions; environmental protection