Badanie przyczyn porzucania koszyków w handlu elektronicznym – zarys problemu - Łapczyński, Mariusz (Study of reasons for cart abandonment in e-commerce − literature review, 2018)
Artykuł jest poświęcony problemowi porzucania koszyków przez klientów dokonujących zakupów on-line. Sytuacja taka ma miejsce, kiedy internauta wkłada do koszyka produkt lub usługę, jednak ostatecznie opuszcza witrynę sklepu, nie finalizując transakcji. W artykule przedstawiono dwa nurty badawcze w tym obszarze: konfirmacyjny i eksploracyjny. W pierwszym stosuje się badania ankietowe i próbuje wyjaśnić przyczyny porzucania koszyków na podstawie modeli teoretycznych. W drugim nurcie dokonuje się natomiast prób budowy modeli w oparciu o dane wtórne – pliki rejestru informujące o aktywności internautów w sieci. Uzupełnieniem przeglądu literatury badawczej jest krótka charakterystyka strategii zachęcających do dokończenia procesu zakupowego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 526; s. 60-68
Keywords: zachowanie nabywcze e-klientów; porzucanie koszyków; modele konfirmacyjne i eksploracyjne; customer behavior in e-commerce; cart abandonment; confirmatory and exploratory survey approach