Elementy polityki proinnowacyjnej w opinii przedstawicieli krakowskich organizacji typu startup - Adamczyk, Michał (Elements of pro-innovation policy in the opinion of representatives of start-up companies from Cracow, 2018)
Jednym z kluczowych czynników warunkujących rozwój współczesnej gospodarki jest jej zdolność do generowania i absorpcji innowacji. Stąd działania nakierowane na rozwój innowacyjności stanowią bardzo ważny element polityki gospodarczej realizowanej przez władze publiczne różnych szczebli. Aktorem odgrywającym coraz większą rolę w ekosystemie innowacji są podmioty typu startup, które stają się także coraz częściej adresatami polityk publicznych. Celem artykułu jest przedstawienie czynników i barier rozwoju oraz potrzeb krakowskich organizacji typu startup, a także prezentacja wybranych instrumentów polityki proinnowacyjnej, prowadzonej głównie na szczeblu lokalnym. Badania prowadzono z wykorzystaniem studiów literaturowych, analizy dokumentów oraz danych jakościowych zebranych w drodze wywiadów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 527; s. 25-35
Keywords: start-up; polityka ekonomiczna; ekosystem innowacji; public policy; ecosystem of innovation