Lokalizacja inwestycji celu publicznego na szczeblu gminnym. Wybrane aspekty - Gąsiorowska-Mącznik, Edyta (Location of public purpose investment at the municipial level. Selected aspects, 2018)
W artykule przedstawiono aspekty prawne, ekologiczne i ekonomiczne lokalizacji inwestycji celu publicznego. Zaprezentowano ekologiczne uwarunkowania inwestycji celu publicznego oraz ekonomiczne czynniki lokalizacji inwestycji publicznych. W warunkach polskich to gmina, spośród wszystkich jednostek samorządu terytorialnego, dysponuje najsilniejszymi narzędziami wpływu na kształt przestrzeni. W dokumentach planistycznych gminy określone zostają podstawowe zasady realizacji gospodarki przestrzennej. Lokalizacja inwestycji celu publicznego wymaga zatem respektowania charakteru i jakości określonej przestrzeni oraz świadomego zarządzania jej potencjałem
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 527; s. 93-101
Keywords: lokalizacja; inwestycje; cel publiczny; gmina; location; investments; public purpose; commune