Wysokość obciążeń podatkowych w ryczałcie ewidencjonowanym w porównaniu z zasadami ogólnymi - Deresz, Agnieszka; Podstawka, Marian (Differentiation of tax burden imposed on taxpayers compared to general principles, 2018)
Podniesieniu konkurencyjności mikro i małych przedsiębiorstw służy polityka podatkowa oraz strategie podatkowe, ułatwiające rozwój tych przedsiębiorstw. Jedną z nich jest wybór formy opodatkowania pozwalającej optymalizować strumień przepływów z tytułu płatności podatkowych. Podatnik może wybrać pomiędzy kartą podatkową, ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych a opodatkowaniem wg zasad ogólnych, tj. wg stawki liniowej 19% lub wg skali podatkowej. Popularną formą opodatkowania wśród drobnych przedsiębiorców jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych. W artykule przedstawiono wynik analizy wielkości przychodów przedsiębiorców opodatkowanych ryczałtem ewidencjonowanym pod kątem czynników kształtujących jego wysokość, takich jak: przepisy podatkowe, liczba podatników. W opracowaniu przeprowadzono również analizę opłacalności opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych w formie ryczałtu ewidencjonowanego w porównaniu z zasadami ogólnymi. Okres badawczy obejmuje lata 2012-2016
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 528; s. 43-55
Keywords: wybór formy opodatkowania; ryczałt od przychodów ewidencjonowanych; zasady ogólne; skala podatkowa; stawka liniowa 19%; choice form of taxation; tax on registered income; general principles; tax scale; linear 19% rate