Program Rodzina 500+ w aspekcie wydatków publicznych - Franielczyk, Anna (Family 500+ programme in terms of public expenditure, 2018)
We współczesnych gospodarkach tematyka świadczeń społecznych oraz świadczeń rodzinnych odgrywa bardzo ważną rolę. Finansowe wsparcie często wielodzietnych ubogich rodzin powinno być konstytutywnym elementem działania państwa, gdyż każde dziecko zasługuje na lepszą przyszłość. W niniejszym artykule dokonano prezentacji i oceny programu Rodzina 500+ w świetle wydatków publicznych. W publikacji podniesiono problematykę związaną ze świadczeniami rodzinnymi, bowiem finansowe wsparcie rodzin jest nieodłącznym elementem systemu świadczeń płynących ze strony państwa. Prowadzenie polityki rodzinnej umożliwia spełnianie przez rodzinę m.in. funkcji społecznych. Z kolei problematyka niskiego przyrostu naturalnego oraz ubóstwa głównie wśród dzieci jest zjawiskiem niepokojącym i występującym w gospodarkach nie tylko Polski, ale i całego świata
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 528; s. 68-75
Keywords: rodzina; wydatki; budżet państwa; świadczenia socjalne; family; expenditures; government budget; social benefits