Finansowanie samorządowych programów polityki zdrowotnej z wykorzystaniem środków Narodowego Funduszu Zdrowia - Sobczyk, Karolina; Szałabska, Dorota; Jędryszek, Karolina; Woźniak-Holecka, Joanna (Financing of local health policy programs with the use of the National Health Fund, 2018)
Opracowywanie, finansowanie i wdrażanie programów polityki zdrowotnej (PPZ) znajduje się wśród licznych zadań z zakresu zdrowia publicznego, właściwych dla władz publicznych. Wszystkie oddziały wojewódzkie Narodowego Funduszu Zdrowia (OW NFZ) w latach 2017-2018 rozpatrzyły pozytywnie 290 wniosków jednostek samorządu terytorialnego (JST) o dofinansowanie działań w ramach PPZ na kwotę ponad 8,7 mln zł. W roku 2018 w skali kraju najwięcej środków OW NFZ zostanie przeznaczona na dofinansowanie PPZ w obszarze szczepień ochronnych. Analiza danych finansowych uwidoczniła różnice regionalne w zakresie wysokości środków przeznaczanych na ten cel przez poszczególne OW NFZ, a wśród ich przyczyn znajdują się zarówno te natury ekonomicznej, jak i formalnej. Odnosząc się do opisanych w opracowaniu zmian legislacyjnych w obszarze możliwości dofinansowania PPZ, należy wskazać z dużym prawdopodobieństwem, iż spowodują one zmniejszenie zaangażowania JST w realizację samorządowych programów zdrowotnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 528; s. 205-214
Keywords: programy polityki zdrowotnej; jednostki samorządu terytorialnego; koszty świadczeń zdrowotnych; zdrowie publiczne; ekonomika zdrowia; health policy programs; local government units; costs of health services; public health; health economics