Zmiany na rynkach pracy krajów Europy Środkowo-Wschodniej w kontekście ich konkurencyjności międzynarodowej - Grynia, Alina (Changes on the labor markets in CEE countries in the context of their international competitiveness, 2018)
Wzrost aktywności gospodarczej w krajach EŚW skutkuje wzrostem popytu na pracę. Jednakże rosnącemu popytowi nie towarzyszy rosnąca podaż pracy. Wręcz odwrotnie, w ostatnich latach uwidacznia się problem kurczenia się podaży pracy. Kurcząca się podaż pracy w krajach EŚW może stanowić istotną barierę wzrostu i skutkować pogorszeniem ich konkurencyjności międzynarodowej. Celem artykułu jest określenie głównych trendów na rynku pracy w krajach Europy Środkowo-Wschodniej w latach 2007-2017 w kontekście kształtowania ich zdolności konkurencyjnej. Oceny sytuacji na krajowych rynkach pracy dokonano na podstawie analizy wybranych wskaźników: zatrudnienia, bezrobocia, salda migracji, mediany wieku oraz obciążenia demograficznego. Określenia zaś roli rynku pracy w kształtowaniu konkurencyjności krajów EŚW dokonano w oparciu o raporty Światowego Forum Ekonomicznego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 529; s. 109-119
Keywords: rynek pracy; konkurencyjność gospodarki; kraje Europy Środkowo-Wschodniej; labor market; competitiveness of the economy; CEE countries