Kapitał intelektualny w systemie czynników wzrostu innowacyjności przedsiębiorstwa i makroekonomiczne uwarunkowania efektywnego jego wykorzystania - Oksanych, Oleksandr (Intellectual capital in the system of factors of innovativeness growth of the company and macroeconomic conditions of its effective use, 2018)
Polska gospodarka wyczerpuje dotychczasowe źródła rozwoju i potrzebuje przejścia do proinnowacyjnego modelu rozwoju. Innowacyjność polskiej gospodarki na tle krajów UE jest niedostateczna. Jej wzrost zależy od wielu powiązanych nawzajem czynników. Jednym z najważniejszych z nich jest kreowanie i efektywne wykorzystanie intelektualnego kapitału przedsiębiorstw. Kapitał intelektualny staje się istotnym czynnikiem wzrostu innowacyjności przy zapewnieniu sprzyjających warunków gospodarczych i odpowiednich postawach menedżerów i właścicieli przedsiębiorstw. Celem artykułu jest określenie miejsca i roli kapitału intelektualnego we wzroście innowacyjności przedsiębiorstw oraz uzasadnienie makroekonomicznych uwarunkowań jego efektywnego wykorzystania. W procesie przygotowania artykułu wykorzystano metody analizy źródeł, statystyczne i studium przypadku
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 529; s. 215-224
Keywords: kapitał intelektualny; innowacje; rozwój gospodarczy; intellectual capital; innovations; economic development