Konkurencyjność gospodarek Ukrainy i Polski – analiza komparatywna - Popławska, Żanna; Limański, Andrzej; Drabik, Ireneusz (Competitiveness of Ukraine and Poland economies − comparative analysis, 2018)
Celem niniejszego opracowania było zaprezentowanie oceny obecnego poziomu konkurencyjności ukraińskiej gospodarki w porównaniu z postępem gospodarki polskiej z uwzględnieniem różnych podejść, wskazanie największych problemów prowadzenia biznesu na Ukrainie i w Polsce oraz zdefiniowanie potencjalnych przewag konkurencyjnych obu krajów. Dane prezentowane w artykule pochodzą z rankingów opublikowanych przez Międzynarodowy Instytut Zarządzania Rozwojem (International Institute for Management Development – IMD) oraz Światowe Forum Ekonomiczne (World Economic Forum – WEF). Metodologie stosowane przez te instytucje są tak skonstruowane, aby można było ocenić poziom konkurencyjności danej gospodarki za pomocą jednego wskaźnika obliczanego na podstawie skomplikowanego algorytmu opartego na wielu szczegółowych czynnikach. Na podstawie przeprowadzonej analizy konkurencyjności gospodarek Ukrainy i Polski można stwierdzić, że w ostatnich latach nastąpiło względne pogorszenie pozycji konkurencyjnej tych krajów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 529; s. 258-269
Keywords: konkurencyjność gospodarki; analiza porównawcza; ranking konkurencyjności; indeks globalnej konkurencyjności krajów; economy competitiveness; comperative analysis; competitiveness ranking; global competitiveness index of countries