Inspiracje intelektualne wybranych polskich ekonomistów - Sobczak, Tomasz (Intellectual inspirations of selected Polish economists, 2018)
W pracy przedstawiono źródła inspiracji intelektualnych wybranych znanych polskich ekonomistów. Do identyfikacji tych źródeł wykorzystano pamiętniki, wspomnienia i wywiady, które zawierają informacje o rozwoju intelektualnym ekonomistów w latach szkolnych, podczas studiów i w początkach kariery naukowej. Najczęściej ekonomiści wskazują środowisko szkoły średniej, samodzielną lekturę wybranych dzieł, studia i środowisko naukowe jako źródła inspiracji intelektualnych. Na uwagę zasługuje niezmienność źródeł w różnych pokoleniach ekonomistów. Ważnym, wskazywanym przez wybranych polskich ekonomistów źródłem inspiracji intelektualnych jest kontakt z literaturą w ramach samokształcenia oraz studiów wyższych. Przedmiotem lektury były prace z zakresu socjologii, filozofii, historii i ekonomii. Kontakt z wybitną osobowością podczas studiów to kluczowa inspiracja intelektualna ekonomistów w przyszłym rozwoju naukowym i zawodowym
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 529; s.307-318
Keywords: polscy ekonomiści; inspiracje intelektuane; Polush economists; intellectual inspirations