Efekty skali w tworzeniu technologii i akumulacji kapitału ludzkiego a stagnacja i regres technologiczny - Sternal, Bartosz (Scale effects in creating technology and human capital accumulation in analyzing stagnation and technological regress, 2018)
W artykule rozważany jest problem ewentualnej utraty wiedzy ekonomicznie użytecznej w ramach modelu wzrostu. Zaproponowany model wzrostu opiera się na alokacji kapitału ludzkiego przez pokolenie młodsze między różne zadania produkcyjne, by uzyskać możliwie wysoki dochód w przyszłości dzięki specjalizacji. Alternatywą dla uczenia się istniejących technik produkcji jest innowacja. W ramach modelu sformułowany zostaje wniosek, że warunkiem innowacyjności gospodarki jest wzrost rozmiaru gospodarki mierzonego liczbą tworzących ją podmiotów. Stagnacja demograficzna prowadzi zarazem do stagnacji technologicznej i w konsekwencji gospodarczej, postępująca zaś depopulacja do trwałego regresu technologicznego. Rozważania zostają uzupełnione o wpływ dyfuzji technologii, dzięki której rozmiar rynków zagranicznych może substytuować rozmiar gospodarki krajowej dla potrzeb innowacji i utrzymania poziomu wiedzy
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 529; s. 332-344
Keywords: efekty skali; innowacje; postęp techniczny; stagnacja; regres technologiczny; scale effects; innovation; technological progress; stagnation; technological regress