Usprawnienie procesu gospodarczego metodą mapowania – studium przypadku - Bagińska, Marzena (Streamlining the economic process using the mapping method − a case study, 2018)
Mapowanie procesów jest interesującą i niezbyt skomplikowaną metodą poprawy usprawniania procesów w przedsiębiorstwie. Jest stosowana bardzo często przez kadrę zarządzającą, zwykle intuicyjnie. Celem artykułu było przedstawienie tejże metody, jej praktyczne zastosowanie w kontekście opracowania ulepszonego procesu oraz zidentyfikowania wąskich gardeł i nieciągłości w ramach istniejących procesów w organizacji. Jako metody badawcze zastosowano case study (studium przypadku), obserwację, wywiad (ekspercki i zogniskowany) oraz badania terenowe. Jako narzędzie badawcze wykorzystano mapowanie procesów. Do projektowania map procesów zastosowano dwie techniki: Flow Carting (przepływ procesu) oraz Value Stream Mapping – VSP (mapowanie strumienia wartości). Opracowanie ma walor empiryczny, wskazuje bowiem na zasadność identyfikowania i opisywania procesów, a także na ich doskonalenie. Na podstawie wyników przeprowadzonej pracy badawczej wyciągnięto wnioski, a także przedstawiono zalety i korzyści mapowania procesów oraz dodatkowo zaproponowano daleko idące działania naprawcze procesów
Management Forum, 2018, vol. 6, no. 4, s. 7-18
Keywords: mapa procesu; przepływ procesu; mapowanie strumienia wartości; process map; Flow Carting; Value Stream Mapping