Uwarunkowania nadwyżkowości banków spółdzielczych w Polsce - Golec, Maria Magdalena (The determinants of surplusness of cooperative banks in Poland, 2018)
Nadwyżkowość banku spółdzielczego pojawia się, gdy instytucja nie równoważy strumieni pozyskiwanych od klientów depozytów z kredytami dla sektora niefinansowego i lokuje nadwyżki w banku zrzeszającym. Tego rodzaju bank nie realizuje spółdzielczej zasady „miejscowy pieniądz na miejscowe potrzeby”. Celem artykułu jest diagnoza skali nadwyżkowości sektora banków spółdzielczych w Polsce oraz zbadanie uwarunkowań tego zjawiska w oparciu o badania ilościowe grupy banków. W latach 2009-2017 nadwyżkowość w sektorze polskich banków spółdzielczych się pogłębia. Na podstawie przeprowadzonych badań ilościowych można stwierdzić, iż czynnikami zwiększającymi nierównowagę są: dbałość tej grupy instytucji o bezpieczeństwo działalności, tradycyjny depozytowo-kredytowy model prowadzenia działalności, z kolei nadwyżkowość może być ograniczana poprzez zwiększenie skali kredytowania i wzrost skali działalności
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 531; s. 169-138