Pieniądz cyfrowy banków centralnych - wnioski z analizy wybranych koncepcji - Iwańczuk-Kaliska, Anna (Central banks digital currency – conclusions from the analysis of selected concepts, 2018)
Celem artykułu jest analiza elementów wybranych koncepcji emisji pieniądza cyfrowego przez banki centralne oraz sformułowanie na tej podstawie wniosków dotyczących realizacji idei CBDC w praktyce banków centralnych. W opracowaniu wykorzystano analizę raportów banków centralnych wybranych państw rozważających wprowadzenie niefizycznej formy pieniądza banku centralnego, będącej powszechnym prawnym środkiem płatniczym, oraz opracowań naukowych dotyczących konsekwencji różnych podejść do tego zagadnienia. Rozpatrywane koncepcje pieniądza cyfrowego banku centralnego należy traktować jako projekty systemów płatności detalicznych. Funkcjonujące obecnie tego rodzaju systemy stworzone przez uczestników rynku zapewniają wygodę, sprawność i bezpieczeństwo rozliczeń w danej walucie oraz cieszą się zaufaniem publicznym. Aspekty te nie mogą więc stanowić uzasadnienia wprowadzenia rewolucyjnych zmian, polegających na przejęciu głównej roli w ich organizacji przez banki centralne
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 531; s. 180-189