Wykorzystanie instrumentów pochodnych przez przedsiębiorstwa niefinansowe w opinii inwestorów i analityków giełdowych w Polsce - Pawłowski, Jarosław (Use of derivatives by non-financial enterprises in the opinion of investors and stock market analysts in Poland, 2018)
Ryzyko związane z instrumentami pochodnymi oraz wzrost ich popularności wśród coraz szerszego grona podmiotów zdeterminowały sformułowanie w niniejszym opracowaniu dwóch podstawowych celów. Jednym z nich jest ocena wykorzystania instrumentów pochodnych przez przedsiębiorstwa niefinansowe w Polsce w latach 2012-2016. Natomiast drugi dotyczy przedstawienia opinii inwestorów oraz analityków na temat stosowania instrumentów pochodnych przez spółki niefinansowe w Polsce. Na potrzeby realizacji założonych celów wykorzystano następujące metody badawcze: opisowa, porównawcza, analiza literatury przedmiotu, analiza wyników badań obcych, autorskie badania ankietowe. Wybrany przedmiot badań zdeterminował strukturę i zawartość pracy. Rozpoczęto od przedstawienia istoty instrumentów pochodnych, a także ryzyka towarzyszącego ich stosowaniu. Dalej dokonano omówienia wykorzystania instrumentów pochodnych przez przedsiębiorstwa niefinansowe w Polsce. Następnie zaprezentowano analizę wyników badania własnego i zakończono wnioskami dotyczącymi przedmiotu pracy
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 531; s. 357-367