Wykorzystanie metody Propensity Score Matching w badaniach typu desk research - Błoński, Krzysztof; Putek-Szeląg, Ewa (The use of the Propensity Score Matching method in desk research, 2018)
Celem artykułu jest przedstawienie możliwości zastosowania Propensity Score Matching (PSM) do analizy danych zastanych w ramach badań typu desk research. W artykule przedstawiono koncepcję wykorzystania tej metody do łączenia dwóch zbliżonych baz danych zastanych. Artykuł ma charakter badawczy. Źródłem danych zastanych są wyniki Europejskiego Sondażu Socjologicznego oraz Europejskiego Badania Jakości Życia. W postępowaniu badawczym korzystano również z literatury z zakresu socjologii i statystyki, dostępnej w postaci książek i artykułów. Za pomocą metody PSM wybrano z dwóch wymienionych baz danych jednostki najbardziej podobne pod względem wybranych zmiennych. Celem takich działań będzie połączenie wymienionych baz danych, co według autorów ma zwiększyć możliwość przeprowadzania analiz. W artykule zastosowano również regresję logistyczną, na podstawie której policzone zostały prawdopodobieństwa
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 525; s. 167-175
Keywords: dane zastane; desk research; statystyczny wpływ netto; exsisting data; Propensity Score Matching