Budżet partycypacyjny jako alternatywny i prosty sposób pomiaru jakości życia w mieście - Brzeziński, Kamil (Participation budgeting as an alternative and simple way of measuring quality of life in the city, 2018)
W Polsce od 2011 r., za sprawą budżetów partycypacyjnych, coraz więcej mieszkańców miast zyskuje możliwość współdecydowania o sposobie wydatkowania określonej puli środków publicznych. Jednocześnie podkreśla się, że polskie miasta doświadczają istotnych zmian transformacyjnych, którym powinny towarzyszyć systematycznie prowadzone badania nad jakością życia. Rezultaty tych badań stanowić mogą podwaliny do wypracowywania skutecznych polityk miejskich. W tym kontekście celem niniejszego artykułu jest przedstawienie wyników analizy zgłaszanych przez mieszkańców Łodzi zadań do budżetu partycypacyjnego oraz porównanie ich z rezultatami badań ankietowych nad jakością życia w mieście. Porównanie to powinno umożliwić udzielenie odpowiedzi na pytanie, czy rezultaty analiz zadań zgłaszanych w ramach budżetów partycypacyjnych mogą być traktowane jako alternatywny i prosty sposób pomiaru jakości życia w mieście?
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 534, s. 44-56
Keywords: budżet partycypacyjny; jakość życia w mieście; problemy miejskie; Łódź; participatory budgeting; quality of life in a city; urban problems