Działalność marketingowa gospodarstw ekoagroturystycznych w Polsce - Wilk, Iwona (Marketing activities of eco-agritourism farms in Poland, 2018)
Istotną formą realizacji idei zrównoważonego rozwoju w turystyce jest ekoagroturystyka, czyli działalność agroturystyczna prowadzona w ekologicznym gospodarstwie rolnym. Celem artykułu jest przedstawienie specyfiki działań marketingowych gospodarstw ekoagroturystycznych w świetle oczekiwań ekoagroturystów, a także sformułowanie dla nich rekomendacji w obszarze realizacji proekologicznej aktywności rynkowej. Badania zostały przeprowadzone w roku 2012 oraz w roku 2017 i objęły gospodarstwa ekoagroturystyczne w Polsce oraz klientów tych gospodarstw. W celu pozyskania informacji od respondentów wykorzystano metodę wywiadu. W świetle badań można stwierdzić, że klienci gospodarstw ekoagroturystycznych oczekują oferty usługowej uwzględniającej aspekt proekologiczny w możliwie najszerszym zakresie, a także są skłonni przyczyniać się do kształtowania jej proekologicznych cech, oceniając ją i formułując swoje propozycje.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 535; s. 195-204
Keywords: ekoagroturystyka; marketing ekologiczny; oczekiwania klientów; działalność marketingowa; ecoagritourism; green marketing; customers expectations; marketing activity