Uwarunkowania funkcjonowania aktywów bezpiecznych (safe assets) wobec przemian w międzynarodowym systemie walutowym - Bogołębska, Joanna (Conditions for the operation of safe asset market and the changes in the international monetary system, 2018)
Tradycyjnie kluczowym źródłem dostarczania aktywów bezpiecznych na globalnych rynkach finansowych była emisja długu publicznego przez kraje rozwinięte. Istotną rolę w popycie na ten dług odgrywał sektor oficjalny krajów rozwijających się w ramach polityki akumulacji rezerw walutowych. Spadek długu rządowego postrzeganego jako bezpieczny, wraz ze spadkiem innych źródeł kreacji długu bezpiecznego w okresie pokryzysowym, przy wciąż silnym popycie na niego powoduje istotne wyzwania dla stabilności międzynarodowego systemu walutowego (MSW). Problem w nierównowadze podaży i popytu na safe assets jest o tyle trudny do rozwiązania, że w dużej mierze wiąże się z przekształceniami roli krajów emerging markets i rozwiniętych w gospodarce globalnej. Celem artykułu jest syntetyczne naświetlenie tego złożonego związku i próba identyfikacji możliwych rozwiązań. Zastosowaną metodą badawczą jest przegląd literatury światowej w tym zakresie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 523, s. 54-64
Keywords: safe assets; międzynarodowy system walutowy; paradoks Triffina; international monetary system; Triffin dilemma