Kryzys migracyjny jako konsekwencja braku globalnego kierowania w gospodarce - Nowicki, Michał (Migration crisis as a consequence of a lack of global economic governance, 2018)
Tematem niniejszego opracowania jest kryzys migracyjny, jaki dotknął Unię Europejską w 2015 roku. Na artykuł składa się część statystyczna pokazująca skalę zjawiska, wskazanie problemu dysproporcji rozwojowych i ich krótka charakterystyka oraz opis aktualnych deficytów w global governance, które są przyczyną kryzysu. Jego celem jest ukazanie problemu kryzysu migracyjnego w szerszej perspektywie. Autor, odwołując się do koncepcji globalnego kierowania (global governance), wskazuje zaniedbania na szczeblu globalnym jako główną i pierwotną przyczynę tego problemu. Korzystając z dorobku ekonomii rozwoju, studiów nad Afryką, a także bazując na informacjach statystycznych i raportach organizacji międzynarodowych, ukazano czynniki, które w opinii autora finalnie doprowadziły do wielu zjawisk określanych jako kryzys migracyjny. W artykule wykorzystano metodę analizy i krytyki piśmiennictwa naukowego oraz metodę opisową.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 523, s. 288-298
Keywords: migracje; global governance; kryzys migracyjny; crisis; migration crisis