Zmiany stacjonarnej opieki społecznej nad ludźmi starymi w Polsce i wybranych krajach - Jurek, Łukasz (Changes of the institutional social care the elderly in Poland and chosen countries, 2009)
Głównym celem pracy jest ukazanie róznych aspektów stacjonarnej opieki społecznej nad ludźmi starymi, jakie zachodzą w Polsce oraz w wybranych krajach. Tak sformulowany cel obejmuje diagnozę dotychczasowych przeobrażeń tego obszaru, ocenę jego stanu obecnego stanu, a także wskazanie kierunku pożądanych reform, jakie powinny pojawić się w przyszłości.
Keywords: polityka społeczna; demograficzne starzenie; opieka długoterminowa; opieka instytucjonalna; pomoc społeczna