Wymiar spójności Unii Europejskiej w przeciwdziałaniu „planowanemu postarzaniu produktu” - Kłos, Lidia (The dimension of coherence of the European Union against “planned aging of products”, 2018)
Ulegający skróceniu okres żywotności różnego rodzaju sprzętu oraz coraz częstsza awaryjność jest ściśle związana ze zjawiskiem „planowanego postarzania produktu”. Celem artykułu jest przedstawienie współczesnego wymiaru „zaplanowanej nieprzydatności produktu”, które zrodziło się już w latach 20. XX wieku, oraz wskazanie, jakie działania Unia Europejska podejmuje w kierunku przeciwdziałania temu zjawisku. W tym celu w artykule wykorzystano badania, które w 2016 roku opublikowała niemiecka Federalna Agencja Środowiska (UBA)1, potwierdzające praktykę postarzania produktów, oraz przedstawiono analizę dokumentów, jakie Unia Europejska opublikowała w celu ograniczenia tego procederu. Artykuł ma charakter badawczo-opisowy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 536, s. 86-93
Keywords: zaplanowana nieprzydatność; konsumpcja; świadomy klient; środowisko; planned obsolescence; consumption; conscious customer; environment