Polityka społeczna w wymiarze globalnym - Kamiński, Stanisław (The global dimension of social policy, 2011)
W artykule przedstawiono globalny wymiar polityki społecznej rozumianej zarówno jako dyscyplina naukowa, jak też działalność praktyczna. Przedstawiono rozwój teoretycznej refleksji nad globalnymi współzależnościami w sferze społecznej. Ukazane zostały również przykłady ilustrujące możliwości dokonywania globalnych diagnoz rzeczywistości społeczno-gospodarczej, wyznaczania celów oraz ich realizacji przez podmioty międzynarodowe
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2011, Nr 1 (3), s. 11-21
Keywords: polityka społeczna; globalizacja; diagnoza; cele; podmioty; social policy; globalization; diagnosis; aims; institutions