Narodziny i ewolucja procesu instytucjonalizacji wspólnej polityki wobec starzenia się ludności w Unii Europejskiej - Jurek, Łukasz (The birth and evolution of the process of institutionalization of the ageing policy in the European Union, 2011)
Artykuł prezentuje ewolucję procesu instytucjonalizacji europejskiej polityki wobec starzenia się ludności. Proces ten został podzielony na trzy etapy: 1) identyfikacja problemu demograficznego starzenia się oraz diagnoza jego konsekwencji, 2) konceptualizacja, 3) wdrażanie i rozwój działań. Na podstawie analizy dokumentów unijnych została przedstawiona koncepcja i paradygmaty tej polityki, jej metody i narzędzia działania, zakres przedmiotowy i podmiotowy.
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2011, Nr 1 (3), s. 56-67
Keywords: polityka wobec starzenia się ludności; zmiany demograficzne; polityka Unii Europejskiej; ageing policy; demographic transition; European Union policy