Nierówność wobec śmierci w krajach Unii Europejskiej - Kuropka, Ireneusz (Mortality inequality in the EU countries, 2011)
Artykuł zawiera wyniki analizy zróżnicowania długości życia mieszkańców krajów Unii Europejskiej. Jednym z zadań tej organizacji jest stała poprawa poziomu życia państw uboższych i standardów życia ich mieszkańców. Konsekwencją realizacji działań w tym zakresie powinno być m.in. zmniejszenie dystansu, jaki dzieli poszczególne kraje w zakresie umieralności. Poziom umieralności jest efektem stanu zdrowia. W artykule przedstawiono wyniki syntetycznej oceny stanu zdrowia mieszkańców UE. Wykorzystano w tym celu wskaźniki charakteryzujące dwie grupy czynników determinujących stan zdrowia: styl życia oraz funkcjonowanie służby zdrowia. Okazało się, że najgorszy jest stan zdrowia ludności w byłych krajach socjalistycznych, czyli tam, gdzie długość życia jest relatywnie krótka. I to właśnie zmiana stylu życia w tych krajach wydaje się najlepszym sposobem na poprawę sytuacji w tym zakresie.
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2011, Nr 1 (3), s. 68-84
Keywords: długość życia; zdrowie; umieralność; Unia Europejska; expectancy of life; health; mortality; European Union