Działalność badawczo-rozwojowa determinantą innowacyjności przedsiębiorstw przemysłowych w Polsce - Poznańska, Krystyna (Research and development activities as a determinant of innovativeness of industrial companies in Poland, 2018)
Zmiany zachodzące we współczesnym świecie silnie wpływają na zachowania instytucji wszelkiego rodzaju, w szczególności na przedsiębiorstwa. Ich sukces rynkowy w dużym stopniu uzależniony jest od poziomu innowacyjności. Tymczasem innowacyjność polskich przedsiębiorstw jest stosunkowo niska w porównaniu z przedsiębiorstwami Unii Europejskiej. Mimo że w ostatnim okresie wdrożono wiele programów wsparcia działań innowacyjnych przedsiębiorstw, wciąż aktualne jest wyzwanie wzrostu innowacyjności gospodarki polskiej i jej podstawowych podmiotów. Biorąc to pod uwagę, w artykule przedstawiono wybrane wskaźniki charakteryzujące innowacyjność przedsiębiorstw przemysłowych, wskazano znaczenie działalności badawczo-rozwojowej w kształtowaniu innowacyjności, a następnie omówiono wyniki badań dotyczących czynników determinujących innowacyjność w działalności badawczo-rozwojowej. Zarówno w grupie czynników hamujących, jak i sprzyjających działalności innowacyjnej szczególnie wysoko została oceniona współpraca przedsiębiorstw z podmiotami naukowymi
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 538, s. 347-358
Keywords: innowacje; innowacyjność przedsiębiorstw; działalność badawczo-rozwojowa; innovations; innovativeness; research and development activity