Identyfikacja i ocena czynników stymulujących i ograniczających otwartość organizacyjną w sektorze przemysłów kreatywnych - Szymańska, Katarzyna (Identification and assessment of factors stimulating and limiting organizational openness in the sector of creative industries, 2018)
W niniejszym opracowaniu zawarto rozważania na temat relacji łączących otwartość organizacyjną z funkcjonowaniem sektora przemysłu kreatywnego. Celem artykułu była próbą identyfikacji i ocena czynników stymulujących i ograniczających otwartość organizacyjną w sektorze przemysłów kreatywnych. Dążąc do realizacji tego celu, w artykule wykorzystano część danych pochodzących z badań pilotażowych przeprowadzonych na próbie 150 przedsiębiorstw z różnych branż kreatywnych zlokalizowanych w województwie łódzkim. Bazując na wynikach badań oraz ocenie źródeł wtórnych, starano się pokazać, że przemysły kreatywne stanowią bardzo szerokie spektrum aktywności, które musi być realizowane w różnych formach otwartości organizacji oraz jest ukierunkowane na różne cele. Badania wykazały, że respondenci w pełni rozumieją konieczność otwartości ich przedsiębiorstw, jednak dodatkowo oczekują budowania przez politykę wsparcia (sferę administracji publicznej i sferę nauki) otwartej przestrzeni do innowacyjności, eksperymentowania i przedsiębiorczości
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 538, s. 412-423
Keywords: otwartość organizacyjna; przemysł kreatywny; innowacyjność; przedsiębiorczość; organizational openness; creative industry; entrepreneurship