Chatbot – modelowanie i aplikacje - Szymański, Grzegorz; Jóźwiak, Piotr (Chatbot – modelling and applications, 2018)
Chatboty stają się coraz bardziej rozpowszechnionym rozwiązaniem i zyskują większą akceptację konsumentów. Powoduje to zwiększenie zainteresowania tymi rozwiązaniami firm i badaczy. Mimo zwiększającej się popularności chatbota, wciąż sztuczna inteligencja współczesnych robotów i botów stanowi duże wyzwanie dla naukowców. W artykule przedstawiono zagadnienia związane z rozwojem chatbotów oraz praktyczne rozwiązania wynikające z analiz powiązanych z przygotowaniem chatbotów wspomagających użytkownika. Zostały zaprezentowane modele zarówno związane z botami analizującymi wzorce zapytań, jak i korzystające z uczenia maszynowego. Ponadto na przykładzie listy najczęściej zadawanych pytań pokazano, jak można ją wykorzystać w procesie przygotowania chatbota oraz jakie mogą występować zagadnienia związane z technologiami programowania takich rozwiązań. Celem artykułu jest przedstawienie podstawowych zagadnień związanych z zastosowaniem i wdrażaniem chatbotów. Aby go osiągnąć, dokonano analizy literatury przedmiotu oraz zastosowano metodę studium przypadku
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2018, Nr 2 (48), s. 77-85
Keywords: chatbot; przetwarzanie tekstu; uczenie maszynowe; modelowanie; text mining; machine learning; modelling