Opakowania funkcjonalne w żywności - Lesiów, Tomasz; Foltynowicz, Zenon (Functional packaging in food, 2018)
Celem pracy było omówienie roli opakowań funkcjonalnych oraz prezentacja tego rodzaju opakowań. Skoncentrowano uwagę na kilku rodzajach opakowań funkcjonalnych, takich jak: samopodgrzewające się butelki – iiamo oraz yoomi, samoogrzewające się puszki (hot cans), samochłodzące się puszki (self-cooling cans) oraz wskaźniki temperatury. Omówiono ich zastosowanie, zasadę działania i postępowania z tak zapakowanym produktem. Opakowania samoogrzewające się lub samochłodzące zyskują coraz więcej zwolenników, którzy cenią wygodę i szybkość przygotowania posiłku w warunkach uniemożliwiających podgrzanie lub schłodzenie produktu. Wskaźniki temperatury dostarczają konsumentowi dodatkowych informacji o zalecanej temperaturze spożycia produktu żywnościowego (głównie napojów) lub ostrzegają go przed zbyt wysoką temperaturą, której uboczne skutki mogą zagrażać zdrowiu
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2018, Nr 1 (28), s. 32-41
Keywords: butelki - iiamo i yoomi; puszki samoogrzewające się; puszki samochłodzące; wskaźniki temperatury; iiamo and yoomi bottles; self-heating cans; self-chilling cans; temperature indicators