Problem ubóstwa i wykluczenia społecznego w Polsce na tle UE a ekonomia społeczna - Janowski, Marcin (Poverty and social exclusion in Poland at the background of the EU vs. social economy, 2018)
Tematyka ekonomii społecznej w Unii Europejskiej nie traci na popularności od co najmniej kilku dekad. Podmioty ekonomii społecznej wykazują się większą efektywnością i skutecznością w rozwiązywaniu problemów społecznych krajów UE. Działania stricte rządowe, mające za zadanie rozwiązywanie problemów natury ekonomicznej, tj.: ubóstwa, rozwarstwienia ekonomicznego, i społecznej: defaworyzacji poszczególnych grup, wykluczenia społecznego, okazały się nieefektywne. Dlatego ekonomia społeczna jawi się jako atrakcyjne narzędzie do rozwiązywania tych problemów współczesnej Unii Europejskiej. Celem artykułu jest przybliżenie koncepcji ekonomii społecznej, która zdaniem wielu badaczy zajmuje ważne miejsce w walce z przejawami nierówności społeczno-ekonomicznej w Polsce i krajach Unii Europejskiej. Autor publikacji skupia się na podstawowych aspektach nierówności społecznych, do których zalicza ubóstwo i szeroko rozumiane wykluczenie społeczne
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 539, s. 76-84
Keywords: ekonomia społeczna; cele społeczne; cele ekonomiczne; wykluczenie społeczne; ubóstwo; social economy; social goals; economics goals; social exclusion; poverty