Wpływ sąsiedztwa z Niemcami na sytuację demograficzną i mieszkaniową polskich regionów (w świetle opinii jednostek samorządu terytorialnego województwa lubuskiego) - Jurkowska, Barbara (Influence of German border vicinity on the demographic and housing situation in the Polish regions (as opinioned by the territorial self-government of Lubuskie voivodeship), 2018)
Obecnie największymi wyzwaniami, przed jakimi stoją samorządy, są pojawiające się problemy pustostanów. Zmiany w strukturze oraz liczbie ludności zaczynają wpływać na sytuację mieszkaniową. Wraz z rosnącym wiekiem ludności zmieniać się będą potrzeby mieszkaniowe. Wzrośnie zapotrzebowanie na odpowiednio zaadaptowane mieszkania dla osób o ograniczonej zdolności poruszania się. W artykule zaprezentowano część wyników badania ankietowego przeprowadzonego wśród jednostek samorządu terytorialnego województwa lubuskiego na temat wpływu sąsiedztwa z Niemcami na sytuację demograficzną i mieszkaniową polskich regionów. Podstawowym celem projektu badawczego było określenie przyszłych kierunków inicjatyw lokalnych i regionalnych na obszarach przygranicznych Polski i Niemiec w zakresie sytuacji demograficznej i mieszkaniowej. Wyniki przeprowadzonego badania mogą mieć istotne znaczenie poznawcze
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 539, s. 85-93
Keywords: sytuacja demograficzna; sytuacja mieszkaniowa; Polska; Niemcy; demographic situation; housing situation; Poland; Germany