Innowacyjność sudeckiego przygranicznego obszaru górskiego - Konopińska, Natalia (Innovation of Sudeten border mountain area, 2018)
Celem artykułu jest analiza potencjału innowacyjnego sudeckiego przygranicznego obszaru górskiego (SPOG). W artykule pokazano znaczenie innowacyjności w odniesieniu do regionów jako jednego z głównych priorytetów polityki spójności. Posługując się danymi o liczbie złożonych wniosków patentowych, przeprowadzono analizę porównawczą potencjału innowacyjnego na poziomie jednostek terytorialnych wchodzących w skład sudeckiego przygranicznego obszaru górskiego oraz krajowym. Badania wykazały, że SPOG charakteryzował się niskim poziomem innowacyjności, w szczególności w gałęziach przemysłu, które można uznać za nowoczesne. Artykuł został przygotowany w oparciu o analizę desk research danych wtórnych: raportów, sprawozdań i komunikatów oraz materiałów kartograficznych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 539, s. 94-106
Keywords: polityka spójności; obszary górskie; innowacyjność; sudecki przygraniczny obszar górski; cohesion policy; mountain areas; innovation; Sudeten border mountainous area