Metody przezwyciężenia kryzysu w strefie euro na przykładzie Grecji i Irlandii - Kundera, Jarosław (Methods to overcome the crisis in the Eurozone from the experience of Greece and Ireland, 2018)
Głównym celem artykułu jest analiza przyczyn kryzysu w strefie euro i metod podjętych w celu jego przezwyciężenia na podstawie doświadczeń krajów najbardziej dotkniętych kryzysem. Analiza dotychczasowych reform przeprowadzanych w strefie euro uwzględnia doświadczenia Grecji i Irlandii, dwu krajów z tzw. krajów PIGS znacznie różniących się pod względem otwartości zewnętrznej i udziału sektora publicznego w gospodarce. Chociaż kryzys w strefie euro zwalczano w tych krajach głównie klasycznymi metodami krótkookresowej interwencji, to efektywna polityka antykryzysowa wymagała również przeprowadzenia głębokich działań strukturalnych oraz skoordynowanej polityki gospodarczej w ramach UE
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 539, s. 107-119
Keywords: kryzys gospodarczy w Grecji; kryzys gospodarczy w Irlandii; dług publiczny; program oszczędnościowy; economic crisis in Greece; economic crisis in Irealand; public debt; savings program