Problem koordynacji polityki gospodarczej w Unii Europejskiej - Kupczyk, Radosław (The problem of economic policy coordination in the European Union, 2018)
Głównym problemem związanym z przeciwdziałaniem skutkom kryzysu gospodarczego w Unii Europejskiej okazał się brak możliwości wykorzystania instrumentów polityki gospodarczej na poziomie ponadnarodowym. Celem artykułu jest zbadanie, w jaki sposób wprowadzone zmiany w zakresie zarządzania gospodarczego wpłyną na efektywność prowadzonej polityki gospodarczej na poziomie ponadnarodowym. W pierwszej części przedstawiono problemy związane z zacieśnieniem dyscypliny finansowej jako podstawowej metody zarządzania w Unii Europejskiej. Przeanalizowano również wpływ reform dotyczących zarządzania gospodarczego na politykę społeczną na poziomie krajowym. W części drugiej zbadano propozycje zmian instytucjonalnych wpływających na polepszenie koordynacji polityki gospodarczej w ramach nadzoru nad polityką fiskalną. Do realizacji postawionych w artykule celów wykorzystano teorię optymalnej kontroli oraz analizę systemową
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 539, s. 120-127
Keywords: polityka gospodarcza; zarządzanie gospodarcze; semestr europejski; economic policy; economic governance; European semester