Identyfikacja barier korzystania z bankowości mobilnej w banku spółdzielczym - Tomczyk, Kamila (Identification of using mobile banking in a cooperative bank, 2018)
Banki spółdzielcze w szerokim zakresie wykorzystują nowoczesne technologie informacyjno-komunikacyjne, oferując klientom nowe możliwości realizacji usług bankowych. Ważną innowacją w tym obszarze jest bankowość mobilna. Celem artykułu jest identyfikacja barier, które utrudniają klientom podjęcie decyzji o korzystaniu z usług bankowości mobilnej w bankach spółdzielczych. Wyniki badań wykazały, że najpoważniejsze są bariery mentalne, bariery związane z brakiem zaufania do technologii mobilnych, niską oceną własnych kompetencji cyfrowych, niechęcią do uczenia się nowych procedur korzystania z usług bankowych oraz preferowaniem kontaktu osobistego z urzędnikiem bankowym
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2018, Nr 3 (49), s. 106-117
Keywords: bankowość mobilna; bank spółdzielczy; bezpieczeństwo; bariery korzystania z bankowości mobilnej; mobile banking; cooperative bank; security; barriers to the use of mobile banking