Zasady podziału środków publicznych między państwo i samorząd terytorialny - Gałecka, Małgorzata (Rules of public incomes division between local and state government sectors, 2011)
Podział dochodów publicznych między sektor rządowy i sektor samorządowy jest jednym z głównych elementów kształtowania zdecentralizowanego systemu finansów publicznych. Podział dochodów między dwie sfery finansów publicznych oraz dobór źródeł i form prawnych dochodów określony jest ustawowo. Natomiast zagadnienia podziału środków publicznych nie zostały dotychczas sformułowane w żadnej ustawie. Podział ten powinien być dokonywany według zasad (kryteriów), z których część zawarta jest bezpośrednio w konkretnych przepisach prawnych, a inne wyrażone są jako intencja ustawodawcy lub są jedynie postulatami nauki, niezrealizowanymi w prawie
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2011, Nr 4 (9), s. 9-21
Keywords: pionowy podział dochodów; poziomy podział dochodów; zasada wydajności; zasada adekwatności; zasada elastyczności; vertical income distribution; horizontal income distribution; adequacy rule; effectiveness rule; flexibility rule