Metody pomiaru kapitału klienta i możliwości ich wykorzystania w bankowości spółdzielczej - Konieczny, Paweł (Methods of measuring the customer lifetime value and their application to cooperative banking, 2011)
Artykuł stanowi próbę wyjaśnienia, czym jest koncepcja kapitału klienta. Zaprezentowano wybrane metody pomiaru kapitału klienta oraz korzyści mogące wynikać ze stosowania tej koncepcji w bankowości spółdzielczej. Ponadto zasygnalizowano bariery związane z wdrożeniem koncepcji. Pierwszą część publikacji poświęcono podstawowym pojęciom, jak kapitał klienta, zarządzanie kapitałem klienta, natomiast w drugiej części podjęto próbę prezentacji kilku podstawowych metod pomiaru kapitału klienta z uwzględnieniem możliwości ich adaptacji do uwarunkowań sektora spółdzielczego
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2011, Nr 4 (9), s. 63-76
Keywords: klient; kapitał klienta; zarządzanie kapitałem klienta; całożyciowa wartość klienta; wartość klienta; customer; customer equity; customer equity menagement; Customer lifetime value; cooperative banking