Reformowanie sprawozdawczości finansowej sektora publicznego Ukrainy - Lewyćka, Switlana; Kruk, Anna (Reforms of the public sector financial reporting in Ukraine, 2011)
W artykule przeprowadzono ocenę pierwszych etapów reformowania sprawozdawczości sektora publicznego Ukrainy. Autorki poddają analizie przyczyny niezgodności ukraińskiej i międzynarodowej praktyki ewidencji operacji finansowanych ze środków publicznych. Proponują główne kierunki pierwszoplanowych przekształceń dla rządu w celu jakościowego doskonalenia systemu sprawozdawczości wykorzystania środków publicznych
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2011, Nr 4 (9), s. 77-86
Keywords: sprawozdawczość finansowa; środki publiczne; rachunkowość podmiotów sektora finansów publicznych; financial reporting; public funds; public sector accounting