Samodzielność finansowa samorządów lokalnych - Łukomska-Szarek, Justyna (Financial independence in local self-governments, 2011)
Samorząd terytorialny jako podmiot w strukturze organizacyjnej państwa ma samodzielność finansową. Samodzielność finansowa niezależnie od postaci, w jakiej występuje, musi się charakteryzować swobodą podejmowania decyzji finansowych odniesionych zarówno do pozyskiwania dochodów, jak i przeznaczenia ich na różne rodzaje wydatków. Pomiar samodzielności związany jest z określonym stopniem swobody rozdysponowania dochodów i wydatków przeznaczonych na dane cele. W artykule podjęto rozważania na temat samodzielności finansowej samorządów lokalnych w Polsce. Przedmiotem dociekań naukowych jest przedstawienie podstawowych pojęć z tego zakresu oraz ocena stopnia samodziel-ności finansowej samorządów lokalnych w latach 2006-2009
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2011, Nr 4 (9), s. 87-96
Keywords: samorządy lokalne; gospodarka finansowa; samodzielność finansowa; local government; financial economy; financial autonomy