Wyznaczniki sytuacji finansowej gminy – ocena istotności za pomocą analizy skupień - Wiśniewski, Marcin (Community’s financial situation indices – significance estimation using cluster analysis, 2011)
Ocena sytuacji finansowej gminy stanowi przedmiot zainteresowania wielu podmiotów: władz gminy, wyborców, organów nadzoru samorządowego oraz kredytodawców. Odpowiednie określenie kondycji finansowej gminy nie jest procesem łatwym ze względu na złożoność tego zjawiska. W celu zobiektywizowania oceny w praktyce najczęściej wykorzystuje się wskaźniki finansowe. W niniejszym artykule autor podjął próbę wskazania współzależności w kształtowaniu się wartości wskaźników w celu podkreślenia ich istotności dla końcowej oceny sytuacji gminy. W badaniu wykorzystano technikę wielowymiarową, jaką jest analiza skupień
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2011, Nr 4 (9), s. 110-119
Keywords: samorząd terytorialny; gmina; finanse samorządowe; analiza skupień; local government; district; local governemnt finance; cluster analysis