Jakość i jej pomiar w odniesieniu do systemu informacyjnego rachunkowości - Bujak, Adam (Quality and its measurement referring to the accounting information system, 2011)
Zadaniem systemu informacyjnego rachunkowości jest przygotowywanie takich informacji, które będą mogły być wykorzystane przez kadrę kierowniczą do celów decyzyjnych. Aby skutki podjętych decyzji były zgodne z oczekiwaniami, generowane informacje muszą charakteryzować się odpowiednim poziomem jakości. W niniejszym artykule zapro-ponowano zarówno definicję terminu ,,jakość” odnoszącą się do systemu rachunkowości, jak i metody służące do jej pomiaru. Dzięki ich zastosowaniu możliwe staje się stałe podnoszenie poziomu jakości sfery rachunkowości, które powinno przyczynić się do powstawania lepszych informacji, a przez to do wzrostu ogólnej efektywności gospodarowania mierzonej w skali całego przedsiębiorstwa
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2011, Nr 3(8), s. 9-18
Keywords: system informacyjny rachunkowości; jakość; pomiar jakości