Polityka rachunkowości i rachunkowość kreatywna a kryzys finansowy - Hasik, Wojciech (Accounting policy and creative accounting versus financial crisis, 2011)
Artykuł poświęcony jest dwóm problemom związanym ze zjawiskiem rachunkowości kreatywnej. Po pierwsze, zawiera analizę etymologiczną terminów: ,,polityka rachunkowości”, ,,polityka bilansowa” oraz ,,rachunkowość kreatywna”. Terminy te często są błędnie traktowane jako synonimy, co w przypadku terminu „rachunkowość kreatywna” i pozostałych dwóch terminów jest oczywistym nieporozumieniem. Po drugie, autor poddaje analizie aktualny wpływ kryzysu finansowego na wykorzystywanie rachunkowości kreatywnej, szczególnie w zakresie wpływu wyceny i prezentacji instrumentów finansowych na sytuację finansową i rentowność jednostek gospodarczych. Uważa, że menedżerowie finansowi, poddawani w tej sytuacji wyjątkowo mocnej presji ze strony rynków finansowych (szczególnie ze strony sektora bankowego), częściej i chętniej wykorzystują instrumenty rachunkowości kreatywnej
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2011, Nr 3(8), s. 19-31
Keywords: rachunkowość kreatywna; polityka rachunkowości; polityka bilansowa; sprawozdawczość finansowa; kryzys finansowy