Aspekty jakościowe informacji w sprawozdaniach finansowych w świetle standardów międzynarodowych - Turyna, Jan (Qualitative aspects of financial information according to international accounting standard, 2011)
Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie rachunkowości jako jednego z podstawowych systemów informacyjnych we współczesnych organizacjach gospodarczych oraz jej roli w tworzeniu sprawozdawczości finansowej, a następnie próba zdefiniowania cech jakościowych informacji finansowych zawartych w sprawozdaniu finansowym w świetle międzynarodowych standardów rachunkowości
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2011, Nr 3(8), s. 122-135
Keywords: informacje; cechy jakościowe informacji finansowych; system informacyjny rachunkowości; sprawozdanie finansowe; standardy międzynarodowe