Przekwalifikowanie instrumentów finansowych – sposób na poprawę ich wyceny w świetle Międzynarodowych Standardów Rachunkowości - Pielichaty, Edward (The retraining of the derivatives – the method to improve the appraisal of them according to the International Accounting Standards, 2011)
W niniejszym referacie poruszono problem skutków finansowych związanych z reklasyfikacją instrumentów finansowych, która zwykle pociąga za sobą zmianę metod ich wyceny. Ogólnie w świetle MSR w przypadku większości instrumentów finansowych wycena w wartości godziwej jest uznawana za bardziej właściwą aniżeli według skorygowanej ceny nabycia. Wyjątek stanowią instrumenty kwalifikowane jako pozycje utrzymywane do terminu wymagalności, jednak tylko wtedy, gdy jednostka ma stanowczy zamiar i możliwość utrzymania takiej inwestycji w posiadaniu do terminu wykupu. Zmiana intencji inwestora prowadzi do obowiązku przekwalifikowania tego rodzaju instrumentów finansowych do aktywów finansowych dostępnych do sprzedaży, z wszelkimi tego konsekwencjami
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2011, Nr 2 (7), s.109-115
Keywords: instrumenty finansowe; kategorie instrumentów finansowych; zasady wyceny instrumentów finansowych; przeklasyfikowanie instrumentów finansowych; financial instruments; categories of financial instruments; principles of financial instruments valuation; reclassification of financial instruments